Powered by Blogger.ba

14.02.2006.

Historija

9.marta 1908. godine fudbalski klub Internazionale Milano je osnovala grupa pobunjenika.Oni su dozvolili i strancima da igraju u klubu,po čemu je i nastalo ime Internazionale.Prvi kapiten kluba je bio Švajcarac Ernst Manktl.Boje kluba su bile zlatna,plava i crna,koje su se zadržale i do današnjeg dana.
Dvije godine kasnije,1910. Inter po prvi put osvaja italijansko prvenstvo.Kapiten ovog šampionskog tima je bio Virgilio Fosati,koji je nekoliko godina kasnije poginuo u Prvom svijetskom ratu.Tim je bez njega osvojio svoju drugu titulu 1920. godine.
30-ih godina prošlog vijeka mnogo toga se dešavalo u klubu.1930. klub je pod pritiskom fašističke vlasti u zemlji morao da se ujedini sa Milanese Unione Sportiva,kada je osvojio svoj treći Skudeto pod imenom Ambrosiana Inter.
1934. italijanska reprezentacija osvaja svoju prvu titulu svijetskog prvaka,sa četvoricom igraca Intera u timu-bili su to Alemandi,Kastelaci,Demaria i veliki Đuzepe Meaca.Dve godine kasnije na Olimpijadi u Berlinu zlato su osvojili Frosi i Lokateli.
Feraris II,Farari,Lokateli i Meaca su bili članovi pobedničke italijanske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1938. u Parizu.Iste godine Inter osvaja svoj četvrti Skudeto,a godinu dana kasnije i svoju prvu titulu u Kupu Italije.
1940. godine Inter osvaja novu titulu.Oktobra 1945. klubu se vraća stari naziv-Inter,koji je zadržan do današnjeg dana.
1947. legenda Intera Đuzepe Meaca je odigrao svoju poslednju utakmicu u plavo-crnom dresu,408. po redu.Njegov golgeterski učinak u dresu Intera je impresivan-cak 287 postignutih golova.Veliki Meaca je umro 1979. godine,a godinu dana kasnije San Siro stadion je preimenovan u njegovu čast.
1953, i 1954. godine Inter osvaja svoj šesti i sedmi Skudeto.Zvijezde te generacije su bili Benito "Veleno" Lorenci,Šveđanin Skoglund,Holanđanin Vilkes i Ištvan Njerš.
1963. godina predstavlja početak ere "Velikog Intera".Predsednik kluba je bio Anđelo Morati,trener Helenio Herera,a prva postava Sarti, Burgnič, Faketi, Bedin, Gvarneri, Piči, Žair,Macola,Milani (Domengini),Suarez i Korso.Ovaj veliki tim je osvojio Skudeto tri godine zaredom � 1964,1965 i 1966.Ovaj poslijednji je bio deseti po redu,što je omogućilo klubu da na dresove stavi jednu zlatnu zvijezdicu.Inter je tada i dva puta bio prvak Evrope-pobedama u finalu 1964. protiv Real Madrida i 1965. protiv Benfike,a u istim godinama su dvaput osvojili i Interkontinentalni kup,oba puta pobedom protiv argentinskog Independientea.
1964. je Interov igrač Suarez osvojio evropsko prvenstvo sa španskom reprezentacijom.
Italijanska reprezentacija je 1968. godine postala prvak Evrope u Rimu.Azurnoplavi dres tada su nosili Burgnič,Faketi,Domengini,Macola i Gvarneri.Tri godine kasnije Inter osvaja svoj jedanaesti Skudeto,pod vođstvom trenera Đanija Invernicija.
1980. je osvojen novi Skudeto,a u Madridu 1982. titulu svetskog prvaka su za Italiju osvojili Altobeli,Bordon,Marini,Oriali i Bergomi.
1989. Inter osvaja svoj trinaesti,i za sada poslednji Skudeto.Te sezone su osvojili rekordnih 58 bodova iz 34 meca (2 boda za pobjedu).Godinu dana kasnije veliki njemacki trio Mateus,Klinsman i Breme osvaja titulu svetskog prvaka u Rimu.Iste godine Lotar Mateus je postao prvi Interov igrač koji je poneo titulu najboljeg fudbalera Evrope.
2. maja 1991. Inter je pobedom u dva meča nad Romom od 2:1 osvojio svoj prvi UEFA kup.Drugi su osvojili već tri godine kasnije pobedom nad Zalcburgom.
1998. Ronaldo postaje prvi Interov igrač koji je osvojio FIFA priznanje za najboljeg igrača svijeta,i ujedno drugi Interov igrač koji je osvojio Zlatnu loptu.Iste godine Inter gubi bitku za Skudeto od Juventusa,ali pobedom nad Laciom od 3:0 osvaja svoj treći Kup UEFA.
2000. igrač Intera Loran Blan osvaja titulu evropskog prvaka sa reprezentacijom Francuske.
2002. godine Inter dolazi najbliže do Skudeta,ali je poslednji meč protiv Lacija bio koban,pa četrnaesti Skudeto i dalje ostaje nedosanjan san.

F.C.Internazionale

Powered by Blogger.ba


Seria A

Zanimljivosti

Za Inter igraju :
[b]GOLMANI:
JULIO CESAR
PAOLO ORLANDONI
FRANCESCO TOLDO[/b]


ODBRANA:

ANDREOLLI MARCO
NICOLAS BURDISSO
CORDOBA IVAN
GROSSO FABIO
MAICON DOUGLAS
MATERAZZI MARCO
SAMUEL WALTER
ZANETTI JAVIER

SREDINA:

CAMBIASSO ESTEBA
CESAR RODRIGUES
DACOURT OLIVIER
LUIS FIGO
ANDRADE MAXWELL
SOLARI SANTIAGO
STANKOVIC DEJAN
VIEIRA PATRICK

NAPADI:

ADRIANO LEITE RIBEIRO
CRUZ JULIO RICARDO
RECOBA ALVARO
CRESPO HERNAN
IBRAHIMOVIC ZLATAN


[/b]

Posjetite

moj mail

deni_herceg@hotmail.com

BROJAČ POSJETA
105614
online

Powered by Blogger.ba